Anorak: Bundy, které by neměly chybět ve vaší výbavě

Anorak: Bundy, které by neměly chybět ve vaší výbavě>

Anorak je bunda, která chrání před větrem a v některých případech má i voděodolné vlastnosti. Na rozdíl od ostatních typů kabátů a větrovek mají anorak bundy zip jen do jedné třetiny celkové délky. I z toho důvodu jsou oblíbenou volbou pro outdoor nadšence, kterým poskytují dostatečnou ochranu. 

Anorak však můžete nosit i do města. Díky svému specifickému zjevu se zdomácněl v našich šatnících jako součást každodenního outfitu. Přemýšlíte právě, že byste si jeden pořídili? Přečtěte si více o tom, kdy se vám anorak bundy mohou hodit a jak si vybrat tu správnou.

Anorak a jeho výhody. Proč si vybrat právě tuto bundu?

Už jsme nastínili, že anoraky jsou od ostatních typů kabátů odlišné. Jejich hlavním znamením je, že se oblékají přes hlavu. Zip v přední části sahá totiž jen do určité délky a bunda se tak nedá rozepnout úplně. Dalším důležitým znakem anoraků je kapuce. I když najdete i modely, u kterých chybí, správný anorak by měl kapuci rozhodně mít. Vyplývá to totiž i z jeho účelu. Anoraky jsou totiž bundy, které chrání před větrem (případně srážkami). Jaké jsou jeho hlavní výhody?

Anorak bundy jsou univerzální. Do hor i do města

Univerzální bunda Anorak do hor i do města

Milovníci turistiky a nadšenci outdoorových aktivit umí ocenit anorak díky jeho ochranné funkci. To ovšem neznamená, že si je nelze obléct i do práce či na procházku s dětmi. Anorak se skvěle hodí ke casual stylu a rozhodně nezkazí váš outfit ve sportovním duchu. Proto pokud náhodou nepatříte zrovna k těm, kteří se neumí dočkat dalšího tripu, neznamená to, že pro vás anorak není vhodným kouskem na obohacení šatníku. Pravdou je, že po tomto typu bundy sáhly i velké módní ikony, jakým je například Valentino nebo Alexander Wang. Běžně ho najdete také na pultech oblíbených řetězců jako H&M, C&A, Zara a jim podobných. 

Krátký zip na anoraku má svůj důvod

Ano, opravdu to není jen módní výstřelek a nástroj, jak ztížit oblékání bundy pro dámy s krásným účesem. Díky krátkému zipu v přední části anoraku je vrchní vrstva oblečení odolnější vůči nepříznivému počasí. Možná se to na první pohled nezdá, ale když kráčíte proti větru na úpatí horských štítů, i takový detail opravdu zaváží. Dnes však výrobci anoraků mysleli i na pohodlné oblékání a svlékání a vytvořili anorak, který má i po bočních stranách zip pro jednodušší manipulaci

Anoraky jsou rozhodně odolné bundy, dokonce i v zimě

A není to samozřejmě jen zipem. Důležité jsou také materiály, ze kterých se anoraky vyrábějí. Zatímco vrchní vrstva sestává z větruodolných tkanin, spodní může být doplněna o hřejivou podšívku nebo materiál, který zajišťuje optimální termoregulaci vašeho těla i během chladných dnů. Odolný softshell, polyester a příjemná bavlna s elastenovými příměsemi jsou kombinací, díky které se v anoraku budete cítit pohodlně i při fyzicky náročných aktivitách. Anoraky se skvěle hodí i pro efektivní vrstvení oblečení. Jako ochrannou vrchní vrstvu si bundu můžete sundat ve chvíli, kdy ji víc nepotřebujete a pohodlně sbalit do batohu. Jelikož je lehká, určitě vás nebude omezovat ani při několikadenní turistice. V zimě nebo nehostinných podmínkách je skvělou volbou zimní anorak s microfleece podšívkou.

ARMYTEX TIP: Přečtěte si naše tipy, na co všechno byste neměli zapomenout, pokud plánujete turistiku i v případě špatného počasí.

Máte rádi praktické bundy? Anorak splní vaše nároky

Dalším důvodem, proč anorak milují ti, kteří fandí pohybu a outdoor aktivitám je, že je nesmírně praktický. Kromě zmiňované lehké váhy jsou například otvory na zip v oblasti podpaží, díky kterým je odvětrávání hračkou i během náročných výstupů. Mnohé modely jsou doplněny o praktické síťky, čímž se zvyšuje průvzdušnost vrchní vrstvy. To nejlepší, co však tento typ kabátu nabízí, je přední kapsa a lá kengura. Do něj pohodlně vejdete telefon, kompas, doklady či peněženku nebo kapesní nožík. A to nejdůležitější máte po ruce, kdykoli si smyslíte.

Taktické prvky ocení i army nadšenci

To, na co sportovci a vyznavači pohybu kladou největší důraz, je volnost pohybu. Co by to bylo přece za trek, kdyby vás celou cestou táhla poutka v oblasti rukávů nebo by vás bunda omezovala v pohybu vedle lezení na ferratu. Díky elastenové příměsi však tento scénář s anorakem nehrozí. Stahovací patenty v oblasti zápěstí, přizpůsobení si šířky ve spodní části a možnost stáhnout si kapuci na velikost, která poskytuje dokonalou ochranu, předurčují anorak pro skutečně variabilní bundu podle typu postavy. Bonusem navíc může být vnitřní členění velké přední kapsy, které doplňují karabinky nebo kroužky kompaktní s MOLLE systémem.

Praktická bunda Anorak pro pravé outdoor nadšence

Anorak je skutečně kousek, který se ve vašem šatníku neztratí. Svým netradičním vzhledem a funkcemi doplní výbavu turisty, cyklisty, běžce, horolezce ale i kohokoli, kdo má v oblibě sportovní army styl.

Anoraky – bundy z tuleňů a sobů. Odkud se vzali?

Anoraky se jako bundy nezjevily na scéně jen tak, z ničeho nic. Jejich objevu předchází potřeba lidí chránit se před nepříjemným počasím – zejména větrem, deštěm a sněhovými přeháňkami. Dokonce i původ slova „annoraaq“ pochází z grónského označení pro vítr. V tamních zeměpisných šířkách jde o bundu z nepromokavého materiálu, který staletí chrání domácí před nehostinným počasím. Co je tedy anorak? Ekvivalent k našemu pojmenování větrovka – krátký kabát určený k ochraně před větrem a chladem. 

První anoraky byly vyrobeny z kůže zvířat tak, aby z vnitřní strany hřály (kůže se srstí – například ze soba arktického) az vnější strany poskytovaly odolnou ochranu (kůže z tuleně „naimpregnovaná“ tuky a oleji“). Výsledkem byl kabát či bunda, díky které se eskymáci a jiní domorodci nemusel obávat vybrat se na lov nebo dlouhou pouť i během třeskoucí zimy. Na sešití se používaly také části zvířat jako například šlachy a střeva. 

Dnes už naštěstí zná oděvní průmysl i příjemnější materiály a skvělou práci odvádějí spolu s nadměrným pak praktické membrány. 

Jak vybrat vhodný anorak?

Je vám už nad slunce jasnější, že právě tato bunda vám dosud v šatníku chyběla? Stačí si už jen vybrat v široké nabídce anoraků ten pravý a váš outfit na běžné dny nebo doplněk výstroje pro outdoor aktivity máte vyřešen. Jak jej najít?

Zvažte, kde všude budete anorak nosit

Právě tento parametr vám napoví více o tom, kterým směrem se při výběru vydat. Pokud hledáte větrovku na turistiku nebo procházky v přírodě, věnujte pozornost zejména materiálům. Milujete zasněžené vrcholky slovenských hor? V zimním anoraku s hřejivou vnitřní vrstvou si je můžete vychutnat dosytosti.

Pro procházku podzimním lesem nebo první jarní průzkumy probouzející se přírodou zvolte anorak z funkčních materiálů s kvalitní membránou a voděodolnou úpravou. Díky ní zůstanete v suchu i ve chvíli, kdy se ocitnete ve víru nevyzpytatelného počasí.

Pokud se při outdoor aktivitách více zapotíte nebo dokonce hledáte bundu vysloveně na sport, nezapomínejte na dostatečně průvzdušné materiály, které spolehlivě odvedou pot mimo vaše tělo. Praktické síťky jako větrací otvory a zejména materiál, který se vám při pohybu přizpůsobí, zajistí, že vás nebude nic tahat, omínat ani tlačit.

Outdoor bunda Anorak

A pokud se vám anorak jako bunda zalíbil svým trendy střihem nebo prostě máte rádi army casual styl, ve výběru máte volnou ruku. Důležité je, abyste se v něm cítili pohodlně a aby zapadl do vašeho šatníku jako chybějící dílek puzzle.

Nepodceňujte správnou velikost

Velikost je klíčová, abyste se v anoraku cítili pohodlně a mohli se volně pohybovat i při náročnějších aktivitách. Při výběru velikosti se spíše než na údaj na štítku soustřeďte na rozměry bundy. Každý výrobce si totiž udává své vlastní číslování, které se jen blíží parametrům pro velikosti L – large, M – medium a S – small.

Zjevné rozdíly jsou také v rámci evropského nebo amerického číslování, proto pokud vybíráte podle velikosti 36, 38, 40 atd., ověřte si, který typ výrobce používá. Samotná hodnota však nenapovídá nic o tom, jak dlouhé budou rukávy vaší nové bundy ani to, zda vám ochrání i sedací část těla. Při koupi anoraku si dejte námahu a vyhledejte si tabulku o rozměrech nebo si vybranou bundu vyzkoušejte, ideálně v různých pózách (například upažené a spažené ruce vpřed, pokrčené v loktech a podobně).

Prémiové značky používají prémiové materiály

Je to podobné, jako když si vybíráte například turistickou obuv. Čím zvučnější značka, tím větší předpoklad, že máte co do činění s kvalitní bundou vyrobenou nejnovějšími technologiemi. Stejně je tomu iv případě materiálů. Funkčnost, odolnost a trvanlivé barvy jsou základem, pokud si chcete výhody anoraku užívat co nejdéle. Samozřejmě, ruku v ruce se zmíněnými vlastnostmi kráčí i vyšší cena. Lídři mezi výrobci s outdoorovým a funkčním oblečením své produkty neustále inovují a vytvářejí koncept udržitelné výroby v souladu s aktuálními trendy (minimální environmentální zátěž, uhlíková stopa, recyklace a podobně).

Anorak bunda z prémiových materiálů

Na druhé straně platí, že anorak, který plánujete nosit v rámci volnočasových aktivit, případně jako součást svého běžného šatníku, nemusí podléhat tak vysokým nárokům. V tomto případě závisí na tom, jak moc si potrpíte na módních trendech a ikonických značkách. Takový anorak od Valentina (světoznámý módní návrhář) rozhodně zatřese rodinným rozpočtem. 

Ten sice v naší nabídce anoraků nenajdete, ale nadšenci turistiky a outdoorových aktivit si rozhodně vyberou kousek do své výbavy.