Jak vybrat pánské kraťasy podle vašich představ, které navíc skvěle sednou?

Jak vybrat pánské kraťasy podle vašich představ, které navíc skvěle sednou?>

Kraťasy, obzvlášť ty pánské, dají ve chvíli, kdy hledáte ty pravé, někdy skutečně zabrat. Kromě toho, že si potřebujete ujasnit, zda potřebujete spíše sportovní, teplákové, džínové či dokonce vyhledávané Helikon-Tex kraťasy, důležitou roli hraje i správná velikost a střih kraťasů. Nejste v tom však sami. Během pár minut čtení se dozvíte, jak vybrat pohodlné kraťasy, které splní vaše nároky.

Základem jsou 3 jednoduché zásady, které byste si měli osvojit při každém výběru vhodných krátkých kalhot. Které jsou to?

  • Zjistěte si rozměry kraťasů.
  • Zamyslete se nad tím, k jakému účelu kraťasy plánujete využívat.

Jak správně vybrat velikost a střih pánských kraťasů?

Dříve, než se zaměříte na typ, je velikost krátkých kalhot obecný problém, který se často stává kamenem úrazu. Samozřejmě, u každého prodejce máte možnost zvolit požadovanou velikost. Avšak z praxe všichni víme, že než námmu některých kalhot padne velikost „M“ jako ulitá, u jiných postačí i menší „S“. Jak se tedy vyznat v moři velikostí a označení, abychom po doručení balíku nebyli zklamáni?

Odpověď je jednoduchá. Dříve než k označení velikosti, dívejte se na rozměry, které výrobce nebo prodejce kalhot uvádí. Ty určující jsou délka kraťasů a šířka v pase. Se svými mírami si je snadno srovnáte tak, že přeměříte kraťasy, které již vlastníte a velikostně Vám sedí. Nejdůležitější měrou bude šířka pasu, tu přeměříte velmi jednoduše – od kraje po kraj. Následně můžete přeměřit i délku, která se měří po vnějším švu (tedy od vrchu kraťasů po spodek). V krajním případě můžete přeměřit i Vaše tělesné míry způsobem, že si k místu, kde začíná pás, přiložíte metr a uvedenou velikost přirovnáte k noze. Tak budete mít přibližnou představu, jak dlouhé nové kraťasy budou. Pokud si následně změříte obvod pasu a vydělíte na polovinu, údaj by měl sedět s rozměrem  v tabulce velikostí. Doporučujeme však měřit spíše Vaše kraťasy a ne Vaše tělesné míry, je to přesnější.

Nuže, a nakonec, nezapomínejte si všímat střih kalhot. Hodně napoví výška pasu a sedu, kterou se však ve většině tabulek nedozvíte. Už na obrázku však vidíte, jestli jsou kraťasy klasického hlubšího střihu (s vysokým pasem), který většinou dosahuje zapínáním v oblasti pasu nebo jde o moderní bederní střih. Ten může být pohodlnější pro mladší ročníky, ovšem při sportu, turistice, outdoor či military aktivitách, může být spíše na přítěž.

Teplákové, sportovní či oblíbené Helikon-Tex? Vybíráme kraťasy podle účelu 

Jakmile zjistíte, jak si zvolit správnou velikost, nastává druhá nejpodstatnější otázka. Na jakou aktivitu kraťasy hledáte? Plánujete je nosit v domácím prostředí, na vycházky do přírody s rodinou, do práce či do města nebo potřebujete odolnější – sportovní či pracovní kraťasy?

Volnočasové pánské kraťasy? Vyzkoušejte pohodlné teplákové

Přímo ideální na každodenní nošení, pokud zrovna nejste například v kanceláři. Dokonce je využijete i při sportovních aktivitách, pokud nemají zrovna profesionální charakter. Při výběru teplákových kraťasů doporučujeme zaměřit se na kvalitní tkaninu s vlastnostmi, které neutrpí, když je párkrát vyperete. V tomto směru je spolehlivá například bavlna, ideálně pevnějšího rázu. Bonusem navíc jsou boční kapsy na drobnosti, které potřebujete mít vždy po ruce a patent v pase, který se přizpůsobí každé postavě. V případě teplákových kraťasů je to nejčastěji pevná šňůrka. Zesílené švy v oblasti sedu jsou zárukou, že se na tento kousek oblečení můžete spolehnout i v akčnějších chvílích.

Univerzální pánské kraťasy jsou must-have kouskem v každém šatníku

Využijete je v teplejších měsících klidně i dennodenně. Jak casual oblečení do práce, na výlet, procházku do města či návštěvu. Stačí si zvolit vhodnou barvu, příjemný materiál a najít správný střih, který vám padne jako ulitý. Univerzální kraťasy jsou základem letní výbavy každého chlapa, ať už v jednobarevné nebo oblíbené maskáčové verzi.

Vintage Industries kraťasy 

Pokud hledáte odolnější kousky, poohlédněte se po zpevněných kraťasech, které vás nezklamou ani při výkonu práce v terénu nebo v přírodě. Unikátní Rip/Stop tkaní, odolné vůči párání se, je v případě přetržení zárukou, že takové kraťasy s vámi skutečně něco přežijí. Pro vyznavače army stylu, opět jednou i s maskáčovou úpravou.

Kraťasy Pentagon BDU 2.0

 

Outdoorové kraťasy do terénu nebo na turistiku

V tomto případě je třeba zaměřit se zejména na materiál, ze kterého jsou krátké kalhoty vyhotoveny. Přece jen se na ně v terénních podmínkách kladou zvýšené nároky. A to nejen na odolnost před povětrnostními vlivy, ale také poddajnost a zároveň pevnost. Skvělým typem jsou kraťasy zo softshellu, jehož vlastnosti znají turisté například z oblíbených softshellových bund. Odolnost vůči vodě a profouknutí, ale zároveň dostatečná prodyšnost a tepelná ochrana v jednom, jsou zárukou, že se na takové kalhoty můžete spolehnout například i při turistice v teplejších měsících. Výhodou navíc je, pokud mají zesílené švy (případně sedací část), dostatečně široká poutka na opasek a karabinky a adekvátní délku navíc, aby vás při pohybu v terénu neomezovali.

Kraťasy Pentagon Renegade Savanna na outdoorové aktivity

 

Při výběru pánských kraťasů rozhodují také detaily

A právě ty dokáží ovlivnit váš výběr například ve chvíli, kdy se rozhodujete mezi dvěma či třemi konkrétními kousky. 

Jaké by tedy měly ideální kraťasy být?

Dostatečně volné

Už při měření svých proporcí byste měli přihlížet k tomu, abyste nechali nějakou rezervu pro pohodlí a příjemný pohyb v jakýchkoli podmínkách. Také při sezení některé typy postav potřebují v oblasti pasu o něco velkorysejší prostor. Vyřešit to může elastičtější látka, dobrý střih a také patenty, jako například suchý zip či efektní gumička v pásové oblasti. Dostatek volnosti byste však měli zohlednit i v oblasti stehen a spodního lemu kraťasů, aby vás jejich nošení neomezovalo i ve chvíli, kdy se potřebujete sehnout či skrčit k zemi. Navíc obtažené pánské kraťasy tohoto typu nepůsobí příliš vzhledně.

Pevné a spolehlivé

Platí to zejména pro taktické, pracovní či outdoorové kraťasy, na které jsou kladeny zvýšené nároky. Pohyb v terénu a povětrnostní podmínky dokáží výrazně ovlivnit fakt, zda se budete v kraťasech cítit komfortně nebo ne. Základem jsou zejména odolné tkaniny a pevné švy, které bývají v kritických místech zesílené nebo dokonce zdvojené. Obvykle mluvíme o oblasti rozparku a sedací části, která je při pohybu nejvíce namáhána. Výjimkou není ani spolehlivý zip a pevná poutka v pásové oblasti, sloužící často k uchycení různého výstroje.

Bohaté na kapsy a úložná řešení

Na chytrý telefon, peněženku, doklady, klíče, kompas, multifunkční nářadí, kapesní nožík a podobně…Kapes totiž nikdy není dost. Některé by měly být dostatečně hluboké a široké a také zpevněné. Jiné postačí nenápadné a důmyslně ukryté před očima ostatních. Roztahovatelné cargo kapsy pro vše, co je třeba mít v jednu chvíli po ruce, a dobře uzavíratelné pro bezpečnou úschovu. Například knoflíkem, suchým zipem nebo tím klasickým. Výběr je skutečně na osobních preferencích.

Takové, aby se líbily a aby dobře sloužily

Kupovat si jiné, by bylo přece zbytečné. Vzhled kraťasů je jednou z nejhlavnějších podmínek, které musí splňovat, abyste je nosili v pohodovém rozpoložení. Široká nabídka vzorů a barev dnes přináší více možností, jak sladit nové kraťasy se svým momentálním šatníkem. Stále oblíbené maskáčové či army vzory však zůstávají na piedestalu mezi taktickými i volnočasovými kraťasy již léta. V těsném závěsu jsou u pánů zejména zemité barvy, jako například písková, vojenská zelená, šedá, hnědá nebo neutrální černá.

Vybrat si vhodné kraťasy, které sednou jako ulité, není nemožné. Chce to jen správně změřit své proporce, porovnat je s tabulkou výrobce a promyslet si, kam budete kraťasy nejčastěji nosit. Ať už padne vaše volba na teplákové, sportovní nebo taktické Helikon-Tex kraťasy, věříme, že si díky našim radám vyberete ty správné. Pokud potřebujete malé vodítko i v případě bund, přečtěte si článek o tom, jak najít tu nejlepší.