Batoh. Jak najít ten pravý a podle čeho vybírat turistický batoh?

Batoh. Jak najít ten pravý a podle čeho vybírat turistický batoh?>

Batoh je neodmyslitelná součást výbavy každého aktivního člověka. Vybrat si ten správný znamená vzít v úvahu hned několik důležitých detailů. Protože jen s vhodným turistickým batohem se můžete spolehnout, že na ramenou odnesete vše, co budete na túře potřebovat. V následujících řádcích si můžete přečíst:

  1. Čeho všeho si všímat při výběru batohu?
  2. Jaké typy batohů známe a podle čeho je lze rozdělit? 
  3. Jak zjistit, že vám batoh dobře sedne? 
  4. O praktických doplňcích, které změní váš pohled na batohy. 

Ruksaky

Na co se zaměřit při výběru batohu? 

Kromě objemu, podle kterého si batohy rozdělíme o v článku dále, je zde několik detailů, které byste neměli podcenit.

Přídavné popruhy zajistí rozložení váhy batohu 

Dvě klasické ramínka na ramena jsou základem každého batohu. Právě na ramenou tak leží veškerá váha, kterou si pro turistiku nebo jinou aktivitu zvolíte. Možností je však víc. Zejména v případě, že strávíte s batohem na zádech spoustu hodin nebo dokonce dní. Řešení přinášejí popruhy – bederní a také hrudní. Díky nim se hmotnost batohu rozloží rovnoměrně a vy po několika hodinách pocítíte značný rozdíl. Bederní popruh dokáže ramena ulehčit o více než polovinu hmotnosti batohu a navíc se nebude nepohodlně kymácet ze strany na stranu. Popruhy se uchytávají nejčastěji pomocí plastových patentů a jejich rozsah se přizpůsobuje proporcím nositele batohu.

Kapsy, kapsičky i tajné přihrádky na batozích mají význam 

Objevíte ho v momentě, kdy se budete muset vychystat na delší túru nebo pobyt mimo domov. Nakonec dnes jsou drobné kapsy útočištěm chytrých telefonů, peněženek či dokladů, ale i jiných podstatných drobností. Pokud by zapadli kdesi na dno batohu, vy byste je v kritické chvíli museli hledat mezi spoustou oblečení a výbavy, zřejmě byste se řádně zapotili. Potřebujete mít po ruce takových drobností víc? Poohlédněte se po batohu     s kapsami v bederní části. Neměly by chybět ani přední či vrchní kapsy pro uložení zmíněných dokladů, kompasu či příruční mapy. Milovníci vícedenní turistiky ocení také přídavné popruhy a řemínka, na které si mohou upnout karimatku, spacák či zbytek výstroje. U některých typů batohů můžete natrefit i na efektní otevírání zepředu, díky čemuž se bez problémů dostanete i k věcem ve spodní části vaku, aniž byste jej museli celý vyházet.

Náš TIP: Vyzkoušejte batoh typu assault, který obsahuje několik přihrádek pro dostatečné členění výbavy. Po bocích i z přední části je umístěn takzvaný MOLLE systém pro připevnění různých přídavných kapes, lékárničky nebo jakékoli jiné výbavy kompatibilní s MOLLE systémem. Dostupný je v menší 20 litrové verzi, o něco větší 36 litrové verzi a dokonce i dětské 15 litrové verzi.

Ruksak - Molle system

Zjistěte si více o materiálech, ze kterých je batoh vyhotoven 

Zejména pokud vybíráte takový, který by měl spolehlivě ochránit vaše věci i v případě nepříznivého počasí. Turisté, kteří se vydávají do hor nebo na treky za každých podmínek, ocení nepromokavé materiály. Citlivým místem jsou však i spoje, švy a zip. Ty nakonec doporučujeme při koupi batohu vyzkoušet, protože jsou nejčastějším místem, kde dochází k roztržení. Ideální ochranu před vlivy špatného počasí nabízí obaly na batohy, které naleznete také v univerzálním provedení, takže nemusíte přizpůsobovat výběr značce batohu. Pozor však, aby seděl objem.

Batoh s konstrukcí není minulost, rám má své opodstatnění 

Typickým obrazem, který se vám možná právě vynořil, jsou vysokohorští nosiči. A přesně ti jsou důkazem toho, že vnější rám nebo jinak konstrukce batohu, dokáží usnadnit jeho nošení a poskytnout optimální prostor mezi batohem a zády na odvětrávání. Mnohem rozšířenějším příkladem jsou však batohy s vnitřním rámem, zejména, pokud mluvíme o těch se středně velkým objemem (kolem 60 litrů). Dokáží skvěle rozložit váhu batohu aniž by vás něco při jeho nošení omezovalo. U menších batohů, ideálních pro rychlé přesuny nebo nenáročné výlety, rám buď zcela absentuje nebo je nahrazen měkkým polstrováním, které je pro tento typ batohu dostačující.

Odvětrávání hraje roli při náročnějších aktivitách 

Ať už je to profesionální sport, nebo náročnější trek, mít zpocená záda není výhrou ani při jedné z těchto aktivit. Právě z toho důvodu je důležité, jak má batoh vyřešeno větrání. Setkat se můžete se síťovinou v oblasti křížové páteře, pomocí které výrobci deklarují lepší proudění vzduchu. Propracovanější batohy mají v sobě přímo zabudovaný ventilační systém. Řešení však nabízí kombinace s vhodným oblečením. Díky funkčním materiálům můžete oblast zad a beder ochránit a zachovat si pocit sucha a tepla i při namáhavé fyzické aktivitě nebo v horkých letních dnech.

Tajemství jménem HYDROVAK 

Když se budete rozhlížet po vhodném batohu, zřejmě narazíte na pojem hydrovak. Jedná se o zásobník na vodu nebo jakýsi vodní rezervoár, který je součástí batohu a pohodlně doplňuje vaše tekutiny bez potřeby zdlouhavého hledání láhve. Stačí sáhnout po hadičce a napít se. Objem hydrovaku je přibližně 2 litry (dle výběru) a jeho tajemství – vždy dostupná tekutina, tkví v tlaku, který vyvíjejí věci uložené v batohu na samotný hydrovak. K batohu, který má vytvořený prostor (přípravu) na takový hydrovak, můžete dokoupit i samostatnou vložku a doplnit tak výbavu batohu například pro aktivní sportování.

Hydrovložka do ruksaku

Turistický batoh a ostatní typy. Při výběru se zaměřte na účel a objem

Kromě výše zmíněných detailů, je zde jeden z nejdůležitějších parametrů, které při výběru batohu rozhodují. Jeho objem. Není totiž jedno, jestli balíte jen sebe na příjemnou procházku lesem, nebo celou rodinu na celodenní túru.

Rozdělení batohů podle objemu 

Batohy do 30 litrů

Patří k těm menším. Ideální pro jednoho člověka na nenáročnou túru, na výlet nebo klidně i na volnočasové aktivity, či do práce. Šikovný 20 litrový batoh se spoustou přihrádek na všechny potřebné drobnosti můžete doplnit io přídavné kapsičky dle svých potřeb. Alternativou pro ty, kteří v množství úschovných prostor nevidí pro své potřeby význam, je jednoduše členěný, kompaktní 22 litrový batoh.

Ruksak Pentagon Akme

Náš TIP: Variabilitu nabízí odolný 21 litrový batoh oblíbené značky Helikon-Tex, který je zhotoven z oděruvzdorného materiálu. Navíc je kompatibilní s velcro insert systémem,díky kterému je možné doplnit jeho vnitřní část o praktický organizér, kapsičku nebo pouzdro, které se uchytí o vnitřní část batohu.

Batohy do 50 litrů

Středně velký batoh o objemu přibližně 50 litrů využijete ke sbalení věcí na více dní. Případně, pokud nejedete na túru či výlet sami a přichýlíte do zavazadla i věci někoho jiného. V tom případě doporučujeme sáhnout po jednodušším, ale zcela dostačujícím 35-litrovém batohu s příjemným polstrováním. Ve výkonu služby v terénu nebo na treku        v nehostinnějších podmínkách oceníte taktický 40 litrový batoh z odolného nylonového materiálu. Díky variabilnímu MOLLE systému ho můžete libovolně doplnit podle svých potřeb.

Batohy nad 65 litrů

65 litrový batoh je ideálním řešením, jak sbalit na turistiku nebo celodenní výlet všech členů rodiny. Správnou volbou bude i pro ty, kteří se rádi vytratí mimo domov na několik dní. Cestovatelé, dobrodruzi, turisté a výletníci ocení batoh s možností rozšíření objemu, který je navíc doplněn o bederní popruhy, které váhu zavazadla rozdělí i do oblasti spodních zad a osvobodí tak vaše ramena o několik kilogramů.

Rozdělení batohů podle účelu 

Univerzální batohy

Využijete je do práce, do školy, na výlet, na nenáročnou túru nebo volnočasové aktivity. Při jejich výběru často klademe důraz nejen na funkčnost, ale i na design a barevné provedení. Univerzální batoh by měl být lehký, s dostatkem přihrádek, případně možností jejich doplnění a vnitřním polstrováním, pokud potřebujete přenášet citlivé věci, jako například notebook či tablet.

Turistický batoh

S výběrem turistického batohu vám pomohou všechny výše uvedené tipy a rady. V případě těchto batohů hrají důležitou roli zejména potřeby jeho nositele. V první řadě je důležité,aby se do něj vešlo vše potřebné a aby bylo jeho nošení co možná nejpohodlnější. Doporučujeme tedy důkladně porovnat jednotlivé typy a přihlížet ke všem detailům, které mohou zavážit (odvětrávání, materiál, konstrukce, úložné prostory, vychytávky atd.).

Batoh pro profesionály (armádní, taktický apod.)

Kromě originálního armádního batohu, který se dá přizpůsobit o další doplňky a velikostně upravit podle aktuální potřeby, jsou batohy často součástí výstroje mnoha ozbrojených složek či záchranářů. Množství praktických kapes, variabilní MOLLE systém, bederní popruhy pro komfortnější nošení a dostatečný objem jsou základ, bez kterého se propracovaný taktický batoh neobejde.

Ruksak DEOS

Jak zjistit, že vám batoh dokonale sedl? 

Objednali jste si batoh ve svém oblíbeném e-shopu nebo se chystáte vyzkoušet si vyhlédnuté typy v prodejně? V tom případě se zaměřte na tyto detaily. Snadno pomocí nich zjistíte,zda vám batoh sedne jako ulitý.

  1. Vyzkoušejte batoh naplnit věcmi, které v něm běžně plánujete nosit. V případě turistického batohu klidně nasimulujte výbavu na túru.
  2. Nastavte si délku ramenních popruhů a nasaďte si batoh na ramena. Ideální velikost je, pokud vás neominují a ani vám spodní část batohu nepřirozeně nepadá pod úroveň zad (v případě těch největších batohů je tato hranice nižší).
  3. Pokud batoh obsahuje bederní popruh, nasaďte jej na oblast beder a zapněte. Tato část by měla nést minimálně polovinu celkové váhy batohu. Klidně si ramenní popruhy uvolněte a vyzkoušejte pevnost bederních tak, že si batoh zezadu podržíte.
  4. Pomocí balančních popruhů upravte pozici batohu tak, aby byly mírně napnuté. 
  5. Vyzkoušejte se pohybovat i s batohem po dobu několika minut a následovat, zda necítíte nějaké omezení nebo jiný diskomfort. 
  6. Pokud je vše v pořádku, váš výběr batohu byl správný. 

Stačí se už jen sbalit a vyzkoušet svůj nový turistický batoh či jiný batoh dle svého výběru přímo terénu. Skvělé tipy, jak zvládnout balení co nejefektivněji, a co všechno nezapomenout na turistiku, si můžete přečíst v článku našem blogu.