Taktická nebo treková obuv. Víte, které boty si kdy zvolit?

Taktická nebo treková obuv. Víte, které boty si kdy zvolit?>

Treková/trekingová obuv je vyhledávanou součástí výbavy každého milovníka turistiky. Poskytuje nohám potřebnou oporu a chrání před nepřízní počasí nebo terénu. Znáte však i výhody taktické obuvi a chvíle, kdy ji oceníte iv případě, že zrovna nejste vojákem či příslušníkem ozbrojených sil? 

Přečtěte si o výhodách taktické a trekové obuvi a jejich srovnání. Výběr vhodné obuvi se tak pro vás stane jednodušší a šance, že naleznete boty přesně podle vašich představ, opravdu reálná.

Trekingová obuv - jaké druhy známe a kdy si zvolit právě trekové boty?

Treková obuv se často používá jako synonymum pro turistické boty. Abychom však byli opravdu přesní, treking je aktivita o něco náročnější než klasická turistika. V zásadě však platí, že výběr bot podléhá stejným pravidlům a požadavkům.

V momentě, jak se rozhodnete vydat na procházku v přírodě, kde vás může překvapit náročnější terén nebo podmínky, které vyžadují pevnější či nepromokavou obuv, zcela jistě je na místě, abyste se po trekových botách poohlédli. 

Víte, z jakých druhů si můžete vybrat?

Typy trekové obuvi

Trekové boty se dělí podle několika kritérií. Mezi základní rozdělení patří to, které zohledňuje terén a podmínky, ve kterých se nejčastěji během turistiky ocitnete. Právě ten se promítá do vzhledu trekingových bot a také nárokům na materiál či hmotnost boty.

Nízká trekingová/turistická obuv

Ideální pro nenáročnou turistiku nebo treking v podmínkách, které nevyžadují pevnou a stabilní obuv. Pokud jste si jisti, že se vybíráte do prostředí, které vás nemá čím nepříjemně překvapit a navíc nehrozí ani nečekané přeháňky či jiné nepříznivé vrtochy počasí, jsou nízké trekingové boty skvělou volbou.

Jejich velkou výhodou je zejména lehkost a průvzdušnost, jelikož jejich povrch nechrání membrány. Vaše noha tak dokonale dýchá i během delší túry a v botě se nepotí. Nízká treková obuv mívá dokonce přizpůsobenou podrážku proti smyku, díky čemuž vás nepřekvapí ani hromada napadaného podzimního listí či kluzká větev na lesním chodníku. Pokud se však chystáte do vyšších nadmořských výšek, kde se terén mění na mírně skalnatý, nebo si nejste jist počasím, doporučujeme rozhodnout se pro jednu z následujících variant.

Kotníková trekingová/turistická obuv

Kotníková obuv na turistiku se již vyznačuje o něco odolnějšími vlastnostmi, než klasické nízké trekingové boty. Prvním odlišným rysem je výška bot, která přesahuje kotník nohy. Jelikož se tato treková obuv využívá zejména do náročnějších terénů, jako jsou vysokohorské stezky či mírně skalnatý povrch, je třeba poskytnout nohám potřebnou oporu a stabilitu.

Kromě toho kotníkové turistické boty chrání před chladnějším či vlhkým počasím. Pokud se vyberete v takových trekových botách na túru, můžete se spolehnout, že vám ani případné srážky nezpůsobí nepříjemnosti. Povrch pokrývají odolné polopropustné membrány v kombinaci s přírodními materiály, ať už je to kotníková obuv ze semišové nebo nubukové kůže. Alternativou jsou trekingové boty, jejichž svršek tvoří odolný nylon doplněný o broušenou kůži. Ta dodá obuvi lehkost, vyšší komfort a poddajnost.

Samozřejmostí u kotníkové obuvi jsou i speciální podrážky, díky kterým boty tlumí nárazy, lépe komunikují s povrchem a jsou v kritických chvílích smyku záchytnou kotvou. Některé trekové boty jsou doplněny o protiokopovou špici. Tu ocení zejména vaše prsty na nohou.

Vysoká trekingová/turistická obuv

Vysoké trekingové boty poskytují nejvyšší stupeň ochrany pro chodidla a nohy vášnivé turisty. Nejčastěji po nich sahají v případě, že je čeká několikadenní túra či trek, kde je třeba nést na ramenou i nějaký batoh či výbavu. Tehdy se zvýší i hmotnost záběru na botu a právě vysoká turistická obuv s pevnější podrážkou poskytuje ideální stabilitu.

Vysoké trekové boty nakonec padnou vhod zejména v případě vysokohorských turistů, kteří často zdolávají náročný skalnatý terén. Tyto boty je díky nepromoké membráně (Gore-tex, Hydroguard a j.) a speciálně vyvinutým podrážkám (Vibram) či mezipodrážkám z vysokokompresního materiálu (EVA) podrží i v nečekaných momentech, kdy může zavážit každý špatně vyměřený krok.

Taktická obuv – boty pro vojáky a ozbrojené síly dostupné i pro civilisty

Pokud jste dosud o taktické obuvi toho moc neslyšeli, bude to zřejmě tím, že se jedná o obuv vhodnou zejména pro účely vojska, armády či jiných bezpečnostních složek  Právě vojáci a policisté tráví velké množství času v terénu (ať už v přírodě, ve městě, nebo náročnějších podmínkách) a tak je přirozené, že se na jejich boty kladou zvýšené nároky. Aby mohli nerušeně a co nejpohodlněji vykonávat svou práci, je třeba zajistit jejich chodidlům oporu a stabilitu.

Možná by vás v prvním momentě napadlo, že právě treková obuv by byla skvělým řešením, které by tyto nároky splnilo. Pravdou je, že se v mnoha parametrech trekingová a taktická obuv podobají. Avšak její vylepšení spočívá v tom, že je o poznání lehčí, komfortnější a navržena i na chvíle, kdy je třeba nečekaně se přesunout, seskočit padákem či rychle se slanit (chybí vyčnívající háčky, které by při podobné aktivitě mohly překážet).

Díky těmto vlastnostem se taktická obuv stala oblíbenou iu turistů, kteří po ní sahají jako po alternativě trekových bot, zejména, hledají-li vysokou turistickou obuv. Jaké typy taktické obuvi známe?

Druhy taktické obuvi

Podobně, jako v případě trekových bot, i taktická obuv se dělí z podle toho, jakou výšku boty mají a v jakém prostředí budou primárně používány. Pokud dosud platilo, že byly boty vyráběny výlučně pro ozbrojené složky a armády, dnes není problém taktickou obuv objednat online a nechat si ji doručit až domů.

Nízká taktická obuv - LOW

Výhodou oproti klasické outdoorové či nízké turistické obuvi je, že nízké taktické boty mají polopropustné membrány, díky kterým je obuv vhodná i do sychravějšího počasí a mokrého terénu. I to je jeden z důvodů, proč ji často využívají například policisté při každodenních aktivitách ve městě, rovinatém povrchu, ale iv interiéru. Tento typ taktické obuvi je totiž velice lehký, pohodlný a zejména pružný.

I v případě taktické obuvi však platí, že čím je bota nižší, tím je snížena i její schopnost odolávat nepřízni terénu a počasí. S nižší obuví přichází i menší ochrana kotníkové části, která poskytuje oporu noze při nepříjemném podvrtnutí.

Středně vysoká taktická obuv - MIDDLE

Již podle názvu je zřejmé, že v případě středně vysoké taktické obuvi je již kotník dostatečně chráněn díky vyvýšené kotníkové části. Právě ta zajišťuje také lepší ochranu proti vodě, blátu, sněhu či písku. I to je důvod, proč taktické boty s označením middle (MID) patří mezi povinnou výbavu každého vojáka.

Málokdo ví, že se na Slovensku (Partizánské) aktuálně vyrábějí i jedny z nejoblíbenějších taktických bot v celosvětovém měřítku. Edice "Task Force" německé značky Lowa vyrábí středně vysokou taktickou obuv unikátním způsobem - vstřikováním podrážky . Ta obsahuje takzvanou Monowrap technologii, díky které je podešev zapuštěna přímo do polyuretanového rámu. Výsledkem je odlehčení podešve, prodloužení její životnosti a rám poskytující ochranu i pro vrchní část bot. To vše jsou důvody, proč se pro taktickou obuv s podobnými vlastnostmi rozhodují i ​​mnozí turisté.

Vysoká taktická obuv - HIGH

Dokonalou ochranu i v těch nejnáročnějších podmínkách poskytuje členům bezpečnostních složek vysoká taktická obuv, která je často označována zkratkou HI (high). Kromě toho, že jde o skutečně spolehlivou obuv do vlhkého prostředí, chrání nohy svého majitele i před zimou a vysokým sněhem.

Stále platí, že je obuv odlehčená a dostatečně ohebná, a proto poskytuje komfort chodidlům a nohám i při celodenním nošení a je ideální v případě rychlých přesunů. Detaily, jako například uzavřená šněrovací oka, navíc eliminují překážky i při náročných zásazích a aktivitách, jako je slaňování či seskok padákem. A samozřejmě i při náročných turistických trasách.

Rozdíly mezi taktickou a trekovou obuví jsou minimální, důležitý je správný výběr boty

Obecně lze říci, že taktická obuv svými vlastnostmi převyšuje klasické turistické boty. Její výrobci skutečně dbají zejména o její funkčnost, ale nezapomínají na potřebný komfort, lehkost a detaily, které dělají z taktické obuvi nepostradatelnou část výbavy vojáků a policistů.

Pokud však patříte mezi nadšené turisty, kteří hledají spolehlivé trekové boty, ať už na občasnou procházku v lese, nebo náročnou několikadenní túru, zcela určitě se můžete poohlédnout v bohaté nabídce taktické obuvi i vy. Ta je totiž dostupná také pro civilní sektor a běžné zákazníky. A pokud si navíc vyberete spolehlivého prodejce, díky odbornému poradenství máte jistotu, že při výběru vhodných bot neuděláte krok vedle.

Náš TIP:

Zajímá vás víc rad, jak si vybrat boty na turistiku? Najdete je v našem blogu v článku Turistická obuv musí sednout. Jak vybrat tu nejvhodnější?