Turistická obuv musí sednout. Jak vybrat tu nejvhodnější?

Turistická obuv musí sednout. Jak vybrat tu nejvhodnější?>

Turistická obuv je speciálně upravená obuv pro pobyt v přírodě, ať už na občasné procházky lesem, nebo náročné vysokohorské túry. Abyste si turistiku uměli vychutnat naplno, vhodná obuv je základ, díky kterému budou vaše nohy v bezpečí a pohodlí.

Jak si ale vybrat turistické boty, které splní vaše očekávání a poskytnou vám dostatečný komfort a ochranu? Zorientujte se v pojmech, které při výběru hrají důležitou roli a najděte tu nejvhodnější turistickou obuv právě pro vás.

Co všechno se v článku dozvíte?

  1. Jaká je funkce turistické obuvi?
  2. Jaké druhy turistické obuvi známe?
  3. Základní pojmy při výběru turistických bot. 
  4. Podle jakých parametrů vybrat turistickou obuv?
  5. Jak změřit velikost turistické boty?

Kdy by měla turistická obuv nahradit vycházkovou a proč po ní vůbec sáhnout?

Každý typ obuvi má své primární využití. Jinak tomu není ani v případě turistických bot. Již z názvu jasně vyplývá, že nejčastěji po nich sahají nadšení turisté, případně i ti, kteří do svého programu výlet do přírody zařazují jen občas. Ať už patříte k první nebo druhé skupině, momentů, kdy už místo vycházkové obuvi raději zvolit turistickou, je několik.

V první řadě je třeba zvážit terén, ve kterém se ocitnete. I když se na první pohled zdá být procházka lesem svým charakterem jednoduchá, bez nějakého převýšení či problematického povrchu, zdání může lhát. I ranní rosa či napadané listí mohou způsobit ztížené podmínky, se kterými málokdo počítá. Pokud se k tomu přidá ještě nepředvídatelné počasí, rychle přijdete na to, že turistické boty poskytnou vaší noze přece jen větší komfort, než botasky či plátěnky.

Výhody bot na turistiku

  • tlumí nárazy při chůzi
  • dodávají noze potřebnou oporu
  • chrání před vlhkostí (v některých případech i chladem)
  • poskytují vhodnou podporu pro prsty nohou a kotník 
  • eliminují riziko zranění
  • dbají o zdravý došlap 
  • přispívají ke stabilitě při náročnějších pohybech
  • snižují únavu a nápor na spodní končetiny

Druhy turistických bot. Z jakých si můžete vybrat?

Kategorií, podle kterých se turistická obuv dělí, je hned několik. Většině zákazníků se nejjednodušeji vybírá podle toho, jakou aktivitu plánují v botách provádět, případně jaký terén zdolávat. Avšak mnozí prodejci rozdělují turistické boty například podle vlastností, kterými jsou vůči ostatním botám specifické (například tvrdost podrážky na stupnici A-D) a jiných podobných kritérií.

Typy turistické obuvi podle aktivity

Klasické outdoorové boty

Často se s nimi setkáte v prodejnách sportovních potřeb s označením outdoor nebo volnočasové. Na rozdíl od vycházkové obuvi poskytují nohám zvýšený komfort na několikahodinové aktivity nebo mírnou zátěž, jako v případě rekreačního běhu, cyklistiky nebo procházek lesním terénem. Speciální úpravy v případě podrážky nebo odolnosti povrchu však neočekávejte.

Níže turistické/trekové boty

Pokud se vyberete na delší túru, i když po méně náročném terénu, měli byste už sáhnout po spolehlivých trekingových botách. V převážně suchém terénu v teplejších měsících vám postačí nižší turistické boty, které sice nejsou nepromokavé, ale jelikož neobsahují membránu, jsou i průvzdušnější. I v této kategorii však najdete takové, které vaši nohu chrání iv případě vlhčího počasí. Patří do kategorie těch lehčích, takže pocit unavených nohou po nenáročném lesním chodníčku opravdu nehrozí.

Kotníkové turistické/trekové boty

Pokud to terén dovoluje, a vy jste se do turistiky opravdu zadívali natolik, že jste ji zařadili mezi svou oblíbenou volnočasovou aktivitu, zřejmě si troufnete i na delší túry nebo mírně náročnější terén i během jarních či podzimních dnů. V tomto případě je na místě sáhnout po kotníkové obuvi , která vaší noze poskytne oporu i v náročnějších momentech. Kvalitní podrážka (značka VIBRAM a pod.) a materiál, který uchová nohu v suchu, poskytují pohodlí i na několikahodinových túrách s batohem na ramenou.

Vyšší turistické/trekové boty

Ideální pro náročnou vysokohorskou turistiku a nevyzpytatelný či přímo skalnatý terén. Poskytují dokonalou ochranu i v zimních měsících a túrách s několikadenními zásobami v turistickém vaku na zádech. Obvykle mají pevnou, tvrdší podrážku, v přední části jsou vybaveny materiálem odolným vůči oděru a okopání, aby dokonale chránily nejen kotník a chodidlo, ale také vaše prsty. Vybrat si můžete mezi různými materiály, nejčastěji kůží, nubuk kůží či speciálními membránami, které zvyšují odolnost bot a odvádějí vzniklou vlhkost.

Typy turistické obuvi podle terénu

Lehčí turistika - HIKING

Lehké turistické boty, převážně na lesní zpevněné stezky v méně náročném terénu, by měly být výbavou každého aktivního člověka, který rád tráví čas v přírodě. Jejich výhodu je navíc to, že je můžete používat i pro běžné nošení jako klasické boty pro volný čas. Podle typu materiálu poskytnou noze potřebný komfort i při delší túře a navíc ji dokážou ochránit před případnou vlhkostí.

Náročnější vysokohorská turistika - TREKING

V případě, že vás již čeká terén plný skal a vysokohorské stezky, na kterých nevíte, co přesně očekávat, vaší volbou by měly být pevnější boty s něco vyšší hmotností a zejména odolnější podrážkou. Právě ta poskytne vašim nohám potřebnou stabilitu a ochranu i v momentě, kdy přijdou na řadu náročné vysokohorské úseky.

Vícedenní turistika - BACKPACKING

Pokud se zvyknete účastnit vícedenních turistických výletů, je právě obuv jedním ze základních pilířů výbavy, díky které si můžete pohyb v horách naplno vychutnat. Kromě tvrdší podrážky (podstatné je nejen zatížení vaší hmotností, ale také výbavou a batohem, který ponesete) byste proto měli vybírat i vyšší turistickou obuv, která ochrání unavenou nohu před důsledky nešťastných podvrtnutí.

Lezení po skalách a expediční turistika - APPROACH, MOUNTAINEERING

Pro boty vhodné na skály či ferraty je příznačná velmi tvrdá podrážka, ale také špička boty, která chrání zónu prstů. V případě opravdu náročné turistiky, kdy mluvíme již o expedicích, je na místě speciální obuv, která je nejen vyšší pro ochranu kotníkové části, ale také ze speciálního odolného materiálu zlehčujícího hmotnost bot.

Co znamenají pojmy gore tex obuv, vibramy a podobně?

Procházíte si stránky ověřeného prodejce turistické obuvi, čtete recenze zákazníků a neustále narážíte na výrazy, kterým nerozumíte? Výrazy jako například vibramy už v komunitě hikerů a trakerů natolik „zlidověly“, že se jen málokdo pozastaví nad jejich původem. V případě, že však vybíráte své první boty na turistiku, zcela jistě vám pomůže jejich vysvětlení.

Co je trekingová obuv?

Pro bližší definici se můžete klidně vrátit k úvodním slovům tohoto článku. Přestože platí, že treking trvá déle a je náročnější, než volnočasová turistika, kvalitní obuv je potřebná v obou případech. Stačí si vybrat podle některého z výše uvedených kritérií.

Co znamená pojem vibramy?

Pokud někdo říká, že má vibramy, znamená to, že vlastní boty s podešví značky VIBRAM®. Ta patří k nejznámějším a nejkvalitnějším značkám, které vyvíjejí speciální směsi pro výrobu volnočasové, pracovní, trekingové či taktické obuvi.

Jaká to je gore tex obuv?

Podobně, jak je tomu v případě výše, i GORE-TEX® je v podstatě názvem značky. V tomto případě se jedná o obuv s jedinečnou membránou, která je voděodolná, větruodolná a navíc dokáže propustit i případnou páru.

V čem je výhoda nubukové kůže?

Nubuková kůže přichází doslova jako nový semiš. Je to přírodní broušená kůže s měkkým a zároveň matným povrchem (podobně jako semiš), avšak je měkčí, odolnější a umožňuje nohám v botách s nubukovou kůží lépe „dýchat“.

Kdy je již nutná vysoká turistická obuv, jaké parametry jsou ještě třeba při výběru zohlednit?

Základní parametrem při výběru je typ nebo druh turistické obuvi. Podle terénu nebo aktivity, kterou vykonáváte (viz rozdělení turistické obuvi výše), si jednoduše zvolíte tu, která je pro vás nejvhodnější. Ti, kdo se do lesa či do hor vydávají častěji, vlastní i několik druhů, aby se mohli krásám turisticky věnovat na jaře, v létě, ale klidně iv chladnějších měsících. Pokud už víte, jaký typ bot pro turistiku si vybrat, je zde ještě několik faktorů, které vám při výběru pomohou.

Kromě ročního období zaváží například i materiál, ze kterého turistické boty jsou. Přírodní materiály, jako například kůže (semiš, nubuk a pod.) vám zaručí dostatečnou průvzdušnost a vaše noha tak i teplých měsících zůstává suchá a nepotí se. Tyto materiály se jednoduše ošetřují pomocí vhodných přípravků pro péči a čištění turistické obuvi. Pozor však v případě, že se chystáte do prostředí, které ovlivňuje vlhkostí. V takových případech, a také v deštivých měsících, sáhněte po turistických botách se speciální membránou (GORE-TEX®, Hydroguard® a pod.), díky kterým je nadměrná vlhkost odvedena ven z boty, avšak vlhkost z okolí nepronikne k vašim nohám.

S počasím a ročním obdobím souvisí i výška turistické obuvi. Nízké a lehké boty jsou skvělou variantou pro letní turistiku, ovšem jen v případě, že se nechystáte do náročného terénu. S náročností totiž přímo úměrně stoupá i potřebná výška bot. Zafixovanou kotníkovou část oceníte ve chvíli, kdy se ocitnete na skalnatých úsecích nebo vás překvapí nepředvídatelná překážka. Pro nejnáročnější túry je nejvhodnější volbou vysoká turistická obuv. Poskytne vašim nohám zvýšený pocit tepla, který oceníte v chladnějším počasí.

Jak vybrat správnou velikost turistické boty?

Při výběru vhodné velikosti boty je třeba přihlížet k faktu, že je chodidlo během turistiky namáháno a jeho velikost může být odlišná v momentě, kdy ráno na túru vyrážíte a odpoledne, když už máte nějaký ten kilometr „v nohou“. I proto se v případě turistické obuvi doporučuje o něco větší nadměrek, než u klasické volnočasové. Klidně si ke své reálné délce nohy připočtěte 1-1,5 centimetru.

Jak si změřit velikost nohy?

Pro měření velikosti chodidel existují různé speciální pomůcky. Ovšem spolehlivě si ji můžete změřit i vy sami v domácích podmínkách. Postačí vám papír, tužka a metr nebo pravítko.

Postup je následující:

Bosou nohou se postavte na prázdný papír tak, že si zadní část nohy zároveň přisunete k rovnému vertikálnímu povrchu (stěna, skříň a pod.). Následně si pomocí tužky poznamenejte okraj svého palce. Nakonec stačí rozpětí přesně změřit pomocí metru a výsledná délka chodidla je v celku přesným rozměrem.

5+1 dobrých rad při výběru vhodných turistických bot

  1. Obuv si zkoušejte ideálně odpoledne, když je chodidlo dostatečně prokrveno a „roztaženo“. 
  2. Pro zkoušení trekingových bot použijte tlustší ponožky (je předpoklad, že je budete při turistice používat) nebo speciální ponožky pro turistiku
  3. Zkoušení znamená, že si ve vybraných botách pár minut pochodíte
  4. Oblast kotníku by měla být po utažení šňůrek pevná a v prostoru, kde jsou prsty, by měl být dostatek místa k jejich hýbání.
  5. Pokud je to možné, vyzkoušejte se postavit na šikmější povrch špičkou směrem dolů. I v této nakloněné poloze by měly mít prsty nějaký prostor, případně se zevnitř mírně dotýkají přední části boty.


Nuže a na závěr, poslední rada. Výběr turistické obuvi neuspěchejte. Raději se poraďte s kvalifikovaným prodejcem a vyberte si takové boty, které vám pomohou dosáhnout vašich vysněných cílů, štítů a vrcholů bezpečně a co nejkomfortněji.