Turistika za špatného počasí. Na co nezapomenout?

Turistika za špatného počasí. Na co nezapomenout?>

Turistika patří k nejoblíbenějším volnočasovým aktivitám v jakémkoli věku. Pokud i vám přirostla turistika k srdci a na plánovanou túru se vydáte i za špatného počasí, přinášíme vám několik tipů, na což se při turistice v nepříznivých povětrnostních podmínkách určitě zaměřit.

Co si sbalit do batohu?

Žádná turistika se neobejde bez batohu se základními potřebami. Pokud se vydáte na turistiku za špatného počasí, natáhněte na svůj batoh nepromokavou pláštěnku. Chrání obsah batohu před promočením v případě deště a zároveň i před znečištěním v těžším terénu. Co by v batohu nemělo chybět za špatného počasí? Kromě základních potřeb, jako jsou kapesní nožík, hygienické kapesníky, základní malá lékárnička, teplý nápoj v kvalitní termosce a jídlo pro dodání energie, si v případě špatného počasí přibalte i náhradní suché oblečení. Taková turistika vyžaduje i něco k ochraně před deštěm. Poslouží vám lehké spratné pončo, případně celta. Jaké si vybrat?

Náš TIP: V našem blogu najdete rady, jak si vybrat vhodný batoh pro turistiku, ale i více tipů o tom, co všechno si do něj sbalit.

Pončo na turistiku vybírejte podle náročnosti

Pokud nechcete nechat nic náhodě a turistika je vaší vášní natolik, že vás špatné počasí nikdy neodradí, vyplatí se zajistit si kvalitnější pončo s vysokým vodním sloupcem. Přestože je toto pončo odolné a vhodné i na delší túru v nepříznivém počasí, je velmi lehké a v zavazadle zabere málo místa a váhy.

Pro málo aktivní a nenáročné turisty postačí i méně odolné, nepromokavé pončo. Je sice levnější verzí, ale pokud je vaše turistika ohrožena deštěm, svůj účel určitě splní a vaše bunda zůstane suchá.

Kvalitní pončo - olivové

Celta poslouží shora i zdola

Praktickým pomocníkem na turistiku ve špatném počasí může být i víceúčelová celta. Jelikož obsahuje očka k uchycení, je použitelná jako přístřešek. Pod přístřeškem z celty si můžete odpočinout, doplnit energii přibaleným snackem a přečkat krátkou přeháňku. Pokud během vašeho odpočinku zrovna neprší, můžete celtu použít jako podložku na promočenou zem.

Víceúčelová celta Helikon-Tex Supertarp

Oblečení, které vyžaduje turistika za špatného počasí

Ať už patříte k vášnivým turistům, nebo je turistika jen váš občasný koníček, na dešťovou přeháňku či silný vítr je třeba být vždy dostatečně připraven. Tak, jak jsme již zmínili, pončo sbalené v batohu vám nezabere moc místa a bude velmi užitečné, když vás na túře zastihne déšť. Základem správného turisty je ovšem vhodné oblečení. Říká se, že neexistuje počasí nevhodné pro turistiku. Existuje jen špatně oblečený turista. Aby i vaše turistika byla zážitkem, a ne trápením, při výběru svrchní vrstvy určitě vsaďte na nepromokavé kalhoty a nepromokavé bundy. Podstatné je také to, co máte oblečené pod nimi. Alfou – omegou správného oblečení pro turistiku je totiž vrstvení. V zásadě se jedná o tři základní vrstvy oblečení.

Spodní vrstva. Funkční prádlo nebo termo prádlo?

Kvalitní funkční, resp. termoprádlo je jako spodní vrstva oblečení nejvhodnějším řešením a turistika v nepříznivém počasí jej přímo vyžaduje. Prádlo je vyrobeno z funkčních elastických materiálů, které jsou schopny odvádět vlhkost z těla ven a udržet tím vaše tělo v suchu a teple. Pokud jedete na turistiku za deštivého a větrného počasí, ale ne ve velké zimě, postačí vám kvalitní funkční prádlo, případně pouze vrchní díl funkčního prádla. Pokud se však vypravíte na túru za mrazivého zimního počasí, sáhněte po termoprádle. Narozdíl od toho funkčního je hřejivější a často zevnitř opatřené mikrofleecem.

Termo triko černé Helikon-Tex

Střední vrstva – termoizolační

Další vrstvou, která tvoří oblečení vhodné pro turistiku, je tvz. termoizolační vrstva. Většinou jí bývá mikina, která by měla být lehká a prodyšná, ale zároveň hřejivá. Jejím hlavním úkolem je izolace vytvořeného tepla a odvádění vlhkosti. Turistika v mrazivém počasí vyžaduje tlusté a velmi teplé mikiny nebo svetry. Do proměnlivého počasí si oblečte mikinu na zip, která bývá vybavena i odvětráváním v podpaží.

Vrchní vrstva – ochrana před vnějšími vlivy

Abyste své tělo udrželi v suchu a teple, je tato vrstva nejdůležitější. Pokud by však nebylo vrstev pod ní, byla by prakticky bezvýznamná. Jejím hlavním úkolem je udržet spodní vrstvy suché a chráněné před chladem. Tyto vrstvy oblečení bývají vyrobeny z materiálů přirozeně odolných větru a vodě. Oblíbenými jsou například softshellová bunda nebo kalhoty. Nepromokavé bundy a nepromokavé kalhoty jsou často opatřeny různými povrchovými úpravami a membránami,které zajišťují jejich voděodolnost. Turistika v různých povětrnostních podmínkách vyžaduje rozdílné vlastnosti svrchní vrstvy outdoorového oblečení. Proto je třeba výběr konkrétního kusu svrchní vrstvy oblečení přizpůsobit aktuální teplotě a povětrnostním podmínkám.

Nepromokavé kalhoty na turistiku

Jeden z nejpodstatnějších kousků jsou odolné nepromokavé kalhoty. Základem kalhot nošených na turistiku je jejich pohodlnost, odolnost a prodyšnost. Střih má být volný, ne však příliš. Jen tolik, aby se vám v nich dobře hýbalo. V chladném a větrném počasí by pak propustili zbytečně hodně studeného vzduchu k tělu. Nejvíce namáhaná místa ohybu , jako jsou kolena a hýždě, jsou na dobrých outdoorových kalhotách zpevněna dvojitou látkou a obšita více švy. Velkým přínosem je vybavení turistických kalhot četnými a vhodně rozmístěnými praktickými kapsami.

Co vám tedy zajistí požitek z turistiky i za špatných povětrnostních podmínek? Vybírejte kalhoty s tvz. windproof membránou , která chrání před nepříjemným větrem. Zároveň by to měly být jednoznačně nepromokavé kalhoty. Materiály outdoorových kalhot bývají často právě kvůli vodoodpudivosti impregnovány. Skvělým výběrem jsou například outdoorové nepromokavé kalhoty s impregnační vrstvou Teflon, které patří díky obsaženému nylonu i mezi velmi rychle schnoucí kalhoty.

Kvalitní rychleschnoucí kalhoty Hybrid Outback Taiga

Nepromokavé bundy

Důležitý faktor, který je třeba při výběru bundy do nepříznivého počasí sledovat, je vodní sloupec. Kromě toho je vhodné přizpůsobit výběr i povětrnostním a teplotním podmínkám, ve kterých se bude turistika provádět a očekáváním, která od bundy na turistiku máte. Přečtěte si tipy na nepromokavé bundy, ze kterých si můžete vybírat.

Bundy s membránou

Výbornou volbou do deštivého počasí jsou bundy s membránou. Jedná se o polopropustnou textilní membránu, která dokáže propouštět vodní páru na povrch. Bundy s membránou jsou tedy prodyšné a tělo v nich dokáže dýchat. Přesto vás chrání před deštěm, větrem a sněhem. Turistika v této bundě je příjemná, bundy jsou většinou lehké a mají vysoký vodní sloupec. Díky membráně a prodyšnosti jsou ve spojení s teplou termoizolační vrstvou vhodné i v období zimy.

Bunda Pentagon s membránou odolná proti dešti i větru

Softshellová bunda

Do podzimního přechodného počasí, vyznačujícího se zejména větrem a slabými dešťovými přeháňkami, vám postačí i kvalitní softshellová bunda. Bundy z tohoto materiálu jsou velmi oblíbené mezi mnoha turisty. Často jsou podšity fleecem, což vám zajistí i jistý tepelný komfort. Softshell je přirozeně větruodolný a odolá i mírnému dešti. Po impregnaci správným impregnačním produktem vám proto softshellová bunda postačí, i když se turistika znepříjemní lehkým deštěm. 

Teplé bundy s podšívkou

Pokud vás láká turistika i v opravdu chladném a mrazivém počasí, můžete zvolit teplejší nepromokavé bundy. Vhodné pro tento účel jsou bundy s podšívkou, které tvoří kromě větru a voděodolných materiálů i o něco hrubší podšívka. Abyste se v nich cítili při turistice pohodlně a udrželi si tepelný komfort, důležité je sledovat také jejich prodyšnost. Ta by měla být na úrovni alespoň 3000g/m2/24h.

Vode a vetru odolná bunda Pentagon ARTAXES s podšívkou

Na co nezapomenout na turistiku během tuhé zimy?

Turistika v zimě umí být náročná na tepelný komfort. Nezapomínejte, že hlava je jakýmsi termoregulátorem našeho těla, a proto do chladného počasí určitě nevycházejte bez kvalitní hřejivé čepice. V případě menší zimy si nasaďte alespoň čelenku, která poskytuje ochranu před větrem vašim uším. Kromě čepice si určitě vezměte i hřejivé rukavice a šálu. K ochraně krku jsou velmi oblíbené tvz. nákrčníky, které si můžete v případě mrazivého větru natáhnout až do výšky nosu, případně si z nich umíte vytvořit čelenku nebo šátek na hlavu. I když je turistika v zimě spojena s chladným počasím, nezapomínejte, že i v zimě svítí slunce.To horské je navíc velmi intenzivní a při dlouhodobém pobytu venku se může vaše pokožka na tváři velmi lehce spálit. Proto se nezapomeňte natřít opalovacím krémem s UV faktorem a na ochranu očí si do batohu sbalte také sluneční brýle.   

Dobrá turistika závisí i na vhodné obuvi

Na turistiku si jednoznačně zvolte obuv k tomu určenou. Turistické boty mají vlastnosti, díky nimž bude vaše turistika spojena s pocitem pohodlí a bezpečí. Na túru do nepříznivého počasí se zaměřte na turistickou obuv, která je voděodolná. Ideální obuv s membránou. Zároveň doporučujeme vybírat boty vyššího střihu. Do obuvi nezapomeňte zvolit vhodné funkční ponožky a jeden pár si přibalte i do batohu. V mrazivém zimním počasí sáhněte po hrubších termo ponožkách. Abyste si i vy mohli dopřát příjemnou turistiku, inspirujte se při výběru obuvi radami v článku, ve kterém jsme se věnovali správnému výběru turistických bot

Turistika a správná impregnace

Aby vaše oděvy a obuv vydržely co nejdéle odolné vůči vnějším vlivům a turistika v nich byla stále potěšením, doporučujeme používat vhodnou impregnaci. Ta dokáže zejména při déle používané výbavě prodloužit její vodoodpudivost, a navíc chrání i proti špíně. Při výběru impregnace je třeba dát si pozor na to, jestli je vhodná pro vaše oblečení nebo obuv. Podstatné je, že pro turistickou výbavu s vysokou prodyšností a textilními membránami, není vhodné používat impregnace na silikonové bázi. Pro takové oděvy a obuv zvolte účinnou impregnaci, jejíž použití je vhodné i na textilní membrány a voděodolné vrstvy a zachovává prodyšnost materiálů. 

Impregnace obuvi Lowa

Podařilo se vám zorientovat se v detailech, na které byste rozhodně neměli zapomínat, pokud máte rádi turistiku bez ohledu na to, zda prší nebo svítí slunce? V naší nabídce naleznete široký sortiment oblečení a obuvi nejen na turistiku, s jejichž výběrem vám rádi pomůžeme.