Varenie a kemping: Pre aký kempingový varič sa rozhodnúť a čo pribaliť do výbavy?

Varenie a kemping: Pre aký kempingový varič sa rozhodnúť a čo pribaliť do výbavy?>

Kempování a vaření k sobě zcela jistě patří. Zejména pokud nejste zrovna vyznavačem instantní stravy, kterou, mimochodem, také většinou potřebujete někde ohřát. Kempinkový vařič, plynový ohřívač nebo jiný chytrý pomocník však přinášejí širokou paletu možností, jak vaření v přírodě přeměnit na chutné umění a dokonce i zážitek. Jak vybrat ten nejlepší? 

V článku se dočtete o rozdílech mezi nimi a také doplňkové výbavě na kemp, na kterou byste rozhodně neměli zapomenout, pokud plánujete dobrodružství v přírodě.

Kempinkový vařič je základ. Jaké jsou výhody lihového, plynového kempinkového vařiče a jiných pomocníků?

Aby vaření v přírodě na kempu nebo během treku nebylo hotovou katastrofou, je dobré promyslet si předem, jaký vařič, ohřívač nebo dokonce pícku si zvolit. Rozhodující je nejen typ paliva (plyn, líh, pevný materiál a pod.), ale také jeho dostupnost, rozměry vařiče a hmotnost (zařízení i potřebného paliva). Zásadním parametrem při výběru vhodného kempinkového vařiče je nakonec to, zda si výbavu ponesete na zádech nebo ji pohodlně můžete naložit do kufru auta zda přívěsu. A samozřejmě prostředí, ve kterém plánujete své outdoorové kulinářské umění otestovat. Z čeho tedy vybírat?

Lihový kempinkový vařič

Lehký a dokonce i skladný lihový vařič, který využívá jako palivo pevný líh, ocení každý turista zejména z pohledu hmotnosti. Jelikož se dá poskládat do maximálně kompaktních rozměrů, nezabere v zavazadle zbytečně moc místa. Stejně jsou na tom i praktické kostky pevného lihu, které si můžete pořídit i ve větším balení. Pozor však na zápach lihu, ne každému je příjemný. V případě nutnosti jej lze bez problémů nahradit i silným alkoholem. Mluvíme však o vařičích na tekutý líh. Co se týče samotného vaření, velké nároky raději přenechejte jiným typům vařičů. Lihový vařič plní spíše funkci ohřívače.

Výhody lihového vařiče:

  • skladnost
  • nízká hmotnost
  • ekonomická dostupnost
  • odolnost vůči extrémním podmínkám (mráz apod.)
  • možnost transportu paliva v letadle

Nevýhody lihového vařiče:

  • zápach lihu
  • nemožnost regulovat intenzitu ohřevu
  • zdlouhavější vaření, či spíše ohřev

Varič na pevný lieh

Plynový kempinkový vařič

Kempinkový plynový vařič je v našich podmínkách vítězem pro mnohé nadšence kempu. Není se čemu divit. Samotný vařič nezabírá mnoho místa a také vzhledem připomíná klasický hořák z plynového sporáku přímo z vašeho domu. Velkou výhodou je regulace paliva a tím i možnost ovlivnit intenzitu ohřevu. K dispozici jsou jednodušší plynové vařiče na plynovou bombu nebo o něco sofistikovanější vařiče na plyn s piezo-elektrickým zapalováním. Stačí připojit plynovou kartuši s odpovídajícím závitem pomocí šroubování a vaření v přírodě může nabrat na obrátkách.

O něco lepší regulaci nabízí plynový kempinkový vařič větších rozměrů se štědřejší varnou deskou a důmyslným ovladačem intenzity paliva. Po zapojení na vhodnou plynovou kartuši na něm můžete pohodlně vařit 2 hodiny při plném výkonu. Pravdou ovšem je, že tento vařič spolu s kartuší by nějaké to kilo do zavazadla přidali. Z toho důvodu se pro něj rozhodují hlavně milovníci kempu, kteří mají možnost transportovat výbavu v autě či jiném vozidle.

V nabídce jsou však i malé plynové vařiče i menší náplně, které sice vaří kratší, ale za to jsou rozměrově vhodnější i na náročnější túry.

Výhody plynového vařiče:

  • skladnost
  • nízká hmotnost
  • snadná manipulace
  • bez omezení ve výběru nádobí
  • cenová dostupnost
  • bezúdržbovost

Nevýhody plynového vařiče:

  • nemožnost transportu paliva v letadle
  • potřeba kompatibility vařiče a kartuše/bomby
  • palivo s vysokou hmotností/objemem
  • horší skladnost paliva
  • potřeba bezpečné likvidace kartuše
  • těžší odhad zůstatku paliva

Plynová karťuša

Skládací pícky na pevná paliva

Velmi oblíbeným typem vařiče na kemp jsou nerezové pícky. Důvodem je zejména fakt, že fungují na pevná paliva. Znamená to, že k tomu, abyste si mohli jídlo v přírodě ohřát nebo připravit, potřebujete jen samotnou pícku, resp. konstrukci, která zahrnuje prostor pro pevná paliva. A tím není nic jiného, ​​než klasické dřevo. Alternativní pevný líh.

Skládací pícka je snadno skladovatelná s nízkou hmotností, dokonce najdeme i takovou, kterou lze poskládat na maximálně kompaktní rozměry a následně v pouzdře přibalit do zavazadla klidně i na několikadenní kemp spojený s turistikou. Pícka v mnoha případech nahrazují ohniska v přírodě. Ve srovnání s nimi však jejich konstrukce ochrání oheň před případným větrem, a proto oheň založený v pícke nepotřebuje často ani závětří.

Nemám kempový vařič ani plynový ohřívač… Jak jej nahradit?

Pokud se ocitnete v situaci, kdy jste svůj oblíbený vařič či ohřívat zapomněli doma, případně jste si žádný nestihli pořídit, vyzkoušejte jeden z ověřených provizorních způsobů, jak si vaření v přírodě vyzkoušet. Sice bude možná o něco složitější, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Jak si vyrobit gril?

Jediné, co potřebujete, je vhodné místo a také pár menších polínek, které pomocí ohně přeměníte na doutnající uhlíky. Pokud takové provizorní ohniště umístíte do mírně vyhloubené jámy, máte jistotu, že je oheň ohraničen. Po odvodu umístěte několik opěrných bodů (kameny, vlhké dřevo a podobně). Následně na ně položte gril (mřížka, pletivo, kov, keramickou desku apod.) a můžete klidně ohřívat či dokonce grilovat.

Ověřený rožeň nezklame

V přírodě můžeme počítat s tím, co nám sama nabízí. Výjimkou není ani provizorní rožeň, na který můžete nastoknout cokoli, co je pevné konzistence. Základem je ohniště v mírně vyhloubené jámě a dvě nosné hole se zakončením ve tvaru Y. Ty pevně zastrčte do země ze dvou protilehlých konců a do úchytů vložte rožeň (v tomto případě hůl) ve vodorovné poloze. Jídlo nezapomeňte rovnoměrně otáčet.

NÁŠ TIP: Pokud vám nevyhovuje vařič například z důvodu, že vám vadí zápach lihu nebo hledáte o něco více ekologičtější variantu, vyzkoušejte gelový podpalovač na bázi denaturovaného etanolu. Můžete jej vyzkoušet jako náhradu za pevný podpalovač do vařiče nebo jej klidně použijte i ve volné přírodě. Tento ověřený způsob je spolehlivým palivem pro zdroj tepla i v nepříznivých povětrnostních podmínkách.

Kempinkové nádobí vybírejte s ohledem na funkčnost a váhu

Tak, jako vařič a palivo, nějaké ty gramy přidá do zavazadla i kempinkové nádobí. Ať už jsou to léty ověřené ešusy, misky, dózy, termosky nebo příbor, vaření v přírodě se bez nich neobejde. Z čeho tedy vybírat?

Ideální vlastnosti pro nádobí vhodné pro kempinkové vaření nabízí nerez a povrchová úprava z něj. Lehce se totiž čistí, je cenově dostupný a navíc není zbytečně těžký v případě, že potřebujete zavazadla nést na ramenou během turistiky. Nepopiratelnou výhodou nerezu je i to, že takovou nádobu můžete položit přímo na oheň aniž byste ji porušili.

Nerezový hrnek s váhou necelých 100 g využijete nejen na nápoje, ale i polévku či tekutější pokrmy. Turisté a horolezci ocení lehoučký nerezový ešus, který se skládá z hrnce s poklicí o objemu 1 litr a nádoby k jídlu.Pro milovníky hliníku je v nabídce odolná a praktická sklenice s víkem, který nakonec také mohou použít k vaření či ohřev láhve.

Kompletní jídelní kempinkový servis doplňuje už jen nerezový příbor s chytrým otvírákem, který zomkne lžíci, vidličku a příborový nožík v jednu kompaktní soupravu. A samozřejmě již zmiňovaná termoska nebo důmyslná polní láhev. Ta poskytuje nejen bezpečnou přepravu tekutin v láhvi z titanu, ale také hrnek a dokonce i vařič na pevný líh, ve kterém si nápoj můžete ohřát.

Poľná fľaša s hrnčekom

Vaření v přírodě – i kempinkový vařič potřebuje jiskru

Pokud zrovna plánujete vařit na kempinkovém vařiči se zabudovaným zapalováním, bez dalšího šikovného pomocníka se jen sotva pohnete. Konečně, co by to bylo za kemp, kdyby někdo neměl po ruce zapalovač nebo staré známé křesadlo.

Křesadla

Ty dnešní se vyhotovují i s praktickým provlékacím popruhem, díky kterému si křesadlo můžete připnout přímo na klíče nebo na jakoukoli součást Vaší výbavy. Ověřeným a spolehlivým zdrojem jisker je magnéziové křesadlo s píšťalkou pro případ, kdy je třeba přivolat k sobě pomoc.

Zapalovače

Druhým, méně dobrodružným způsobem, jak během kempu založit oheň, je klasický zapalovač. Nebo spíše tradiční. S tímto přívlastkem se spojuje americká značka Zippo. Její ikonické zapalovače jsou notoricky známé svým tvarem, ale i spolehlivostí. Pokud si vyberete Zippo zapalovač jako součást své výbavy, nezapomeňte na originální náplň Zippo benzín. Pro pokrokově smýšlející nadšence turistiky a kempu je zde i novinka – plazmová náplň Zippo, nabíjecí pomocí USB. Ta dokáže plnohodnotně nahradit klasickou benzinovou náplň a je kompatibilní s jakýmkoli klasickým Zippo zapalovačem (kromě štíhlý verze).

Kempinkový vařič nestačí. Dobré rady pro vaření v přírodě na závěr

Pokud jste se již zorientovali v nabídce nádob a kempinkových vařičů, máme pro vás několik závěrečných rad. Věříme, že spolu s informacemi výše vynesou vaše vaření v přírodě na zcela nový level.

  • Vařič vybírejte podle hmotnosti a typu paliva
  • Nezapomeňte na kvalitní nádobí – hrnek, ešus, termosku a příbor
  • Udělejte si základní přípravu již předem, v domácích podmínkách
  • Každý gram a centimetr navíc pocítíte při delší túře
  • Pokud nemáte vhodný kempinkový vařič, klidně improvizujte
  • Ingredience a koření naleznete přímo v přírodě
  • Nezapomínejte na bezpečnost a pořádek po ukončení vaření či celého kempu

TIP NA ZÁVĚR: Pokud hledáte spolehlivý stan a doplňky na kempink, nevynechejte náš článek Camping v přírodě. Jak vybrat vhodný stan, spací pytel či karimatku?